سراج اندیشه

پایگاه اطلاع رسانی علمی و آموزشی

  • صفحه اصلی صفحه اصلی
  •  | 
  • نقشه سایت نقشه سایت
  • دوره های آموزشی
    • دوره های تربیت و تعالی
    • ذکر مبارک (نور مبین)
    • بصیرت دینی انقلابی
    • دوره های آموزشی طولی
  • نشریات
    • موعظه خوبان
    • موازین
    • تدبیر ماه
    • نشریات قرآنی و معارف
 
 

آموزش غیر حضوری فقه و احکام اسلامی شماره 32

 


جلوه های نورانی

پیامبر اکرم (ص) : اَجوَدُکُم مِن بَعدی رَجُلٌ عَلِمَ عِلماً فَنَشَرَ عِلمَهُ؛   /    میزان الحکمه، ح13825
 بخشنده ترین شما پس از من کسی است که دانشی بیاموزد آنگاه دانش خود را انتشار دهد.

 

 


 

**********************************

 


 

قله های فقه شیعه

آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (رحمت الله علیه)

  آیت‌الله‌العظمی محمد تقی بهجت-ره از عرفای به‌نام و از مراجع تقلید شیعه بود که در خانواده‌ای دیندار و تقوا پیشه، در شهر فومن گیلان، چشم به جهان گشود. ایشان تقریبا در سن 14 سالگی برای ادامه تحصیلات به کربلای معلّی و سپس به نجف اشرف مشرّف و در آنجا از فیوضات امیر المومنین و سید الشهداء علیهما‌السلام استفاده فراوان نمود. با این همه، همّت او تنها مصروف علوم دینی نبوده، بلکه عشق به کمالات والای انسانی همواره جان ناآرام او را به جـستجوی مـردان الهی و اولـیاء برجـسته وا می‌داشته ‌است.آیت‌الله بهجت پس از اتمام دوره سطح، و درک محضر استادان بزرگی چون آیات عظام: «آقا سید ابوالحسن اصفهانی(ره)، آقا ضیاء عراقی(ره)، و میرزای نائینی(ره)، به حوزه گرانقدر و پر محتوای آیتِ حقّ حاج شیخ محمد حسین غروی اصفهانی (ره)، معروف به کمپانی وارد شد و در محضر آن علامه کبیر به تکمیل نظریات فقهی و اصولی خویش پرداخت، و به یاری استعداد درخشان و تأییدات الهی از تفکرات عمیق و ظریف و دقیق مرحوم علامه کمپانی، که دارای فکری سریع و جوّال و متحرک و همراه با تیز بینی بوده، بهره‌ها برد.ایشان در سیر و سلوک وعرفان از محضر پر فیض عارف کامل حضرت آیت‌الله سید علی آقای قاضی بهره های فراوان برد. آیت الله قاضی نیز به این شاگرد خود عنایات ویژه داشت و از سر صمیمیت و محبت، او را «فاضل گیلانی» خـطاب می‌کرد. آیت الله بهجت فـلسفه را نیـز نزد مرحوم آیت‌الله سید حسن بادکوبه‌ای فرا گرفت. با اینکه ایشان فقیهی شناخته شده‌ بود و سالیان طولانی به تدریس خارج فقه واصول اشتغال داشته اند، ولی همواره از پذیرش مرجعیت سرباز می زد. در باره عظمت معنوی ایشان همین بس که شخصیت های معنوی بزرگی همچون علامه طباطبایی و آیت الله بهاءالدینی ایشان را عبد صالح و ثروتمندترین مرد جهان از جهت معنوی توصیف نمودند. آیت الله بهجت شاگردان فراوانی تربیت نمود که معروف ترین آنان عبارتند از: محمدتقی مصباح یزدی، کاظم صدیقی ، مسعودی خمینی، سید رضا خسروشاهی و... ایشان دارای تألیفات متعددی در فقه و اصول هستند. فهرست عمده تألیفات ایشان که برخی نیز با اصرار و پشتکار برخی از شاگردانشان به چاپ رسیده، عبارتند از: رساله توضیح المسائل، مناسک حجّ، وسیلهًْ النجاهًْ، جامع المسائل و... آیت‌الله بهجت سرانجام در روز یکشنبه 27 اردیبهشت 1388 در سن 92سالگی به علت ایست قلبی رحلت نموده و در حرم حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شد.

منبع: فارس نیوز

 

 

 


**********************************

 


 

 
احکام فرهنگی

س: احتراماً معروض مى‌دارد جهت اشاعه فرهنگ ناب قرآن كريم و اسلام عزيز قرار است نسخه‌اى از قرآن كريم به ترجمه ارمنى تهيه و در اختيار غير مسلمانان قرار گيرد لذا خواهشمندم حكم شرعى اين عمل را بيان فرماييد.
ج: قرار دادن ترجمه قرآن كريم در اختيار كسانى كه مى‌خواهند از محتواى آن مطلع شوند، فى نفسه منع شرعى ندارد. 

 

 

 

**********************************
 

 

 

احکام طهارت

س: لطفاً بفرماييد کسانى که بمناسبت شغل و کار روزانه با انواع رنگها و روغن‌هايى که به دستانشان مى‌چسبد و معمولاً شستشوى آنها به سختى ممکن است و چه بسا شستن آنها با نفت و بنزين ميسّر است و نتيجه اين امر ضرر به دست است تکليف اين افراد براى وضو و غسل چيست؟
ج: در فرض مذکور بايد به وظيفه جبيره عمل نمايند 

س: اگر شخصى به اشتباه گمان برد که وقت نماز صبح تمام شده و نماز خود را به نيّت قضا بخواند و هنگام نماز ظهر بفهمد که نماز صبح قضا نشده بود، حکم نمازى که خوانده چيست؟
ج: اگر به قصد وظيفه فعليه و آنچه بر عهده او مى‌باشد نماز را خوانده، صحيح است.

 

 

 


**********************************

 

 


احکام پزشکی

س: در صورتى که عمل جراحى زيبايى براى زنان توسط پزشک مرد مستلزم نگاه‏کردن و لمس باشد آيا انجام آن جايز است؟
ج: عمل جراحى زيبايى، درمان بيمارى محسوب نمى‏شود و نگاه‌کردن و لمسِ حرام به خاطر آن جايز نيست مگر در مواردى که براى درمان سوختگى و مانند آن باشد و پزشک مجبور به لمس و نگاه‌ کردن باشد. 

 

 

 

**********************************

 

 


احکام سیاسی اجتماعی

س: اگر فردى بعد از امر به معروف كار ناپسندش را تكرار كند آيا بايد مجدداً او را ارشاد كنيم؟
 ج: آرى مجدّداً با وجود شرايط امر به معروف و نهى از منکر لازم است امر به معروف و نهى از منکر کنيد.

 

 

 



**********************************

 

 


احکام آموزشی

س: آيا ترك وطن براى ادامه تحصيل و صرف تحقيق علمى در تحت نظارت كسانى كه دشمن بودن دولتشان با پيشرفتهاى علمى ما ثابت شده جايز مى‌باشد؟
 ج: اگر احتمال بدهيد به لحاظ خصومتشان، يا چيزى به شما نياموزند و يا در صدد انحراف شما باشند، حضور در مجامع آنها وجه شرعى ندارد. 

 


 

 

**********************************

  

 

 

 احکام سازمانی

س: اينجانب، مدتى با اطلاع مدير مربوطه در محل كارم حضور نداشته‌ام. ليكن ايشان اين مدت را براى بنده حضور ثبت كرده و در نتيجه حقوق پرداخت شده است. البته اينجانب در مبلغ مذكور تصرف نكرده‌ام و اكنون بر آن سال گذشته است. استدعا دارم در مورد چگونگى تصرف در مبلغ مذكور و پرداخت وجوهات آن، با توجه به اينكه بازگشت آن از نظر سيستم غير ممكن است، راهنمايى نماييد.
ج: تابع مقررات قانونى اداره مربوطه است و در صورتى که مقررات اجازه تملّک آن مال را به شما داده باشد، جزو درآمد شما محسوب شده و سر سال خمسى اداى خمس آن واجب است.

 

 

 

**********************************

 

 

 

احکام اقتصادی

س: اگر پولى را به فردى قرض بدهيم و بعداً متوجه شويم كه او پول را در يك كسب حرام به كار بسته است و از سود آن كار حرام مى‌خواهد پول ما را پس بدهد. تكليف چيست؟ مى‌شود پول را از او قبول كرد؟
ج: اگر از عين مال حرام است، نمى‌توانيد آن را قبول کنيد.

 

 

 

**********************************

 

 

 

واژه شناسی فقهی

دارالاسلام : سرزمين اسلام، جايى كه اكثريت اعضاى آن مسلمان هستند.

دارالحرب : بلاد كفار را گويند كه با مسلمانان پيمان ندارند.

منبع: سایت اطلاع رسانی مقام معظم رهبری-بخش استفتائات جدید و اصطلاحات فقهی

 

 
 



دریافت نشریه برای چاپ سیاه و سفید
 


دریافت نشریه برای چاپ رنگی
 


نظرات: 0   بازدید: 2953   کد مطلب: 34     
 
 
نظرات:
پاسخ به:
عنوان شما:  
نظر:  
متن تصویر را در کادر زیر وارد نمایید

صفحه اصلي  |  درباره ما  |  نقشه سایت  |  RSS
این سایت توسط سراج اندیشه طراحی شده و هرگونه سو، استفاده پیگرد قاتونی دارد.. ایمیل .serajnet92@gmail.com