fehrest

در جنگ ثابت شد كه بايد مستقل باشيم

در جاى جاى اين سرزمين سبز، مردانى هستند كه ساليان سال محكم و استوار، با صلابت تر از كوه ايستادند و خواب را بر چشم خود حرام كردند و با خاك و خون و گلوله و آتش هم آغوش شدند تا عزت و افتخار ايران اسلامى را معنا بخشند و به راستى اينان چه خوش آيه شريفه اشداء على الكفار رحماء بينهم را تفسير كردند و در اين راه از نثار جان و مال خود و عزيزانشان دريغ ننمودند و در طلب معشوق از قبول هيچ مخاطره اى هراس به دل راه ندادند و با سرمشق گرفتن از سرور و سالار شهيدان و آزادگان جهان، حضرت حسين بن على (ع) تمامى مشقت ها و رنج هاى اين راه را به جان خريدند و خون دادند تا شرف ايران و ايرانى حفظ شود.

گفتگو با امير سرتيپ دوم ستاد حسنى سعدى در مورد نقش ارتش در دفاع مقدس
*
نقش ارتش در دوران پرافتخار دفاع مقدس را چگونه توصيف مى كنيد؟
**
نقش اصلى در دفاع و حفظ مرزهاى اين سرزمين كهن در دوران دفاع مقدس به خصوص اوايل جنگ بر عهده ارتش بود و با توجه به نوپا بودن سپاه نقش مهم و محورى را ايفا مى نمود و چون دژ محكم در برابر دشمن بعثى ايستاد و پيشروى دشمن را متوقف نموده و سپس او را به عقب راند.
همزمان با شروع جنگ تحميلى جز ارتش جمهورى اسلامى ايران نيروى تدافعى سازمان يافته و آموزش ديده ديگرى در كشور وجود نداشت و مدت زمان زيادى طول كشيد تا سپاه پاسداران و بسيج بتوانند موقعيت و انسجام خود را به دست آورند و در عمليات ها دوشادوش ارتش شركت نمايند.

*
نقش هر يك از نيروهاى سه گانه ارتش چه بود؟
**
نيروهاى سه گانه زمينى، هوايى، دريايى ارتش به نوعى مكمل هم هستند به طورى كه نيروهاى زمينى و دريايى بيشتر در نوك پيكان ارتش قرار داشتند و در تصرف هدف وباز پس گيرى مناطق اشغال شده خاكى و آبى نقش آفرين بوده و صيانت و پاسدارى از مرزهاى خاكى و آبى كشور را برعهده داشتند و نيروى هوايى با حمايت و پشتيبانى نيروى زمينى و دريايى باعث تسهيل دستيابى به هدف مى شد و با از بين بردن استحكامات و آرايش منظم نيروهاى دشمن موجبات تضعيف روحيه و انهدام دشمن را فراهم مى كرد.

*
ستاد مشترك ارتش در ايجاد هماهنگى بين نيروهاى سه گانه چه نقشى داشت و به چه ميزان حضور فعال داشت؟
**
ستاد مشترك در دوران جنگ ستاد هماهنگ كننده بود چرا كه فرماندهى ارتش هنوز تشكيل نشده بود و بين نيروهاى سه گانه هماهنگى كاملى انجام مى داد تا نيروى زمينى بتواند با كمك نيروى هوايى در عمليات هايى كه طراحى شده بود موفق شود. در هر گونه عمليات نظامى تهيه و تنظيم دستور عملياتى يك برنامه ريزى اصولى در ابعاد وسيعى را طلب مى كند و هماهنگى و همكارى كاملى بين نيروها و نهادهاى نظامى و غيرنظامى در منطقه را مى طلبد كه تقريباً تمام عوامل و امور نظامى، اقتصادى، فرهنگى، اجتماعى، سياسى و جغرافيايى را شامل مى شود و علاوه بر آن كار نظارت بر عمليات ها نيز برعهده ستاد مشترك بود و در اجراى دستورالعمل هاى صادره و انجام صحيح آن عمليات ها نقش سياستگذار و هماهنگ كننده بين نيروها را ايفا مى نمود.

*
لطفاً تجربيات و آموخته هايى كه نصيب  ارتش ما شد را بيان فرمائيد.
**
حسن جنگ اين بود كه ما پى برديم كه اگر بخواهيم در همه زمينه ها مستقل باشيم، بايد نياز خود را خودمان برطرف كنيم و نبايد متكى به ديگران باشيم و لذا در زمان جنگ و بعد از آن سعى بر آن بود كه كليه امكاناتى را كه براى انجام عمليات و دفاع از كشور مورد نياز بود به دست توانمند جوان  هاى خودمان بسازيم و نيازهاى خود را برآورده كنيم. به اين باور رسيديم كه اگر بخواهيم روى پاى خود بايستيم بايد مستقل فكر كنيم و اين در طول جنگ به ما ثابت شد. چرا كه بعضى از نيازهاى ضرورى ما را كشورهاى ديگر به ما ندادند و اين ما را بر آن داشت تا از جوانان خود در اين راه كمك بگيريم و نياز خود را در اين زمينه ها برآورده نماييم.

*
ارزيابى شما از ارتش زمان جنگ و پس از آن از نظر توانمندى نظامى چگونه است؟
**
اكنون در زمينه تجهيزات و نيازمندى هاى نيروهاى مسلح به خود اتكا داريم و به خود كفايى رسيده ايم و ابزارها را در سطح استانداردهاى روز دنيا توليد كرده ايم و سعى شده نيازمندى ها را به گونه اى تهيه كنيم كه به عنوان يك نيروى قوى و مجهز باز دارنده در برابر دشمنان جمهورى اسلامى ايران به حساب آييم و سطح آموزش ها را نيز به گونه اى ارتقاء داده ايم كه نيروها بتوانند در شرايط مختلف با آموزش هايى كه طى كرده اند در هر موقعيتى كه نياز به يگان هاى ارتش باشد از قدرت بازدارندگى استفاده نموده و به هيچ كشورى اجازه ندهيم كه حتى فكر تجاوز به اين آب و خاك مقدس داشته باشد.

*
نقش ارتش در نشان دادن توان دفاعى كشورمان در برابر تهاجمات خارجى چه بود؟
**
در كليه عمليات هايى كه در طول اين ساليان انجام شد ارتش نقش اصلى را برعهده داشت و بيرون راندن نيروهاى عراقى كه تا دندان مسلح بودند و از طرف كشورهاى مختلف دنيا تجهيز مى شدند به اين سادگى نبود. اگر خوب دقت كنيم درمى يابيم كه يكى از فاكتورهاى اثرگذار كه در عمليات ها بسيار تعيين كننده بود، نقش رهبرى مدبرانه حضرت امام (ره) بود كه ديد بسيار وسيع، تيزبينى، آينده نگرى ايشان بزرگترين كمك عملياتى براى يگان هاى درگير جنگ محسوب مى شد.
دوم: كمك ها و حمايت هاى نيروهاى مردمى از جنگ بود كه اين كمك ها هم در اعزام نيرو و هم در پشتيبانى هاى مالى مؤثر بود و در نتيجه كليه ملت ايران به رهبرى حضرت امام هم و غم خود را به كار بردند و ارتش صدام را كه با توصيفى كه قبلاً ذكر شده ضعيف نموده، پيشروى آن ها را متوقف و سپس از خاك مقدس كشورمان بيرون راندند كه اين بزرگترين پيامى بود كه ملت هاى دنيا از رهبرى و تدبير ايشان آگاهى پيدا كردند.

*
ميزان هماهنگى و همكارى ارتش با ساير قواى مسلح در كسب پيروزى هاى دوران دفاع مقدس در چه سطحى بود؟
**
ارتش در عمليات هايى كه به صورت مشترك بين ارتش و سپاه صورت مى گرفت هماهنگى هاى خوبى با سپاه و نيروهاى مردمى داشت و حتى بعضى از عمليات ها به صورت مشترك طرح ريزى مى شد و عملياتى بدون هماهنگى و همدلى كمتر به موفقيت مى رسيد.

*
آموزش در جهت ارتقاى توان رزمى نيروهاى ارتش در دوران دفاع مقدس چه نقشى ايفا كرد؟
**
هيچ نيرو و فردى بدون آموزش قادر به انجام كارى نيست و آموزش است كه نيروها را آماده مى كند تا در شرايط مختلف بتوانند نيازهاى يك كشور را برطرف نمايند. در دوران دفاع مقدس بيشترين تأكيد و تلاش روى آموزش انجام مى شد و نتيجه اين آموزش پيروزى در عمليات هاى پى درپى بود كه در جنگ نصيب رزمندگان ما مى شد و سعى كرديم بعد از دوران جنگ با همان اهميت و دقت آموزش را دنبال كنيم و تجهيزات مدرن را در اختيار نيروها قرار دهيم.

*
چه طرح هايى در جهت رشد آموزش ذخيره عظيم نيروى انسانى در قبل، حين و بعد از دوران دفاع مقدس به اجرا گذاشته ايد؟
**
با توجه به جنگ اخير عراق و امريكا چون شيوه با عمليات ها و جنگ هاى قبلى متفاوت بود و ارتش نيز به عنوان يك نيروى بازدارنده و محافظ مطرح است روى آموزش هاى فردى، تيراندازى با كليه سلاح ها و آموزش هايى كه فرد در هر شرايطى قابليت انعطاف داشته باشد كه در مأموريت هاى واگذارى بتواند به نحو مطلوب عمل كند كار زيادى شده و سعى كرده ايم از تجارب هشت سال دفاع مقدس و اساتيدى كه با كارنامه درخشانى از هشت سال جنگ و تجربه صاحب كوله بارى از علم و تجربه هستند در آموزش نسل جوان بهره بگيريم و ضمن به روز رساندن آموزش ها از تجارب اين اساتيد براى انتقال دانش و تجربه به شيوه هاى جديد حداكثر بهره را ببريم و معمولاً در زمان صلح مهمترين نقش را آموزش در هر نيرويى به خود مى گيرد و آموزش است كه مى تواند نيروها راآماده نمايد تا در عمليات ها نقش مؤثر و بسزايى ايفا كنند و هر سربازى كه در زمان آموزش بيشتر تلاش كند و عرق بريزد در زمان عمليات خون كمترى خواهد ريخت.

*
از نكات بارز افزايش توان رزمى به روز نگه داشتن سيستم آموزشى در تخصص هاى مختلف است، اداره آموزش سماجا در جهت تحقق اين مهم چه تعاملاتى با ساير مراكز آموزش عالى، نظامى و غيرنظامى داشته است؟
**
ما با وزارت علوم، تحقيقات و فناورى در مورد آموزش عالى تعامل بسيار نزديكى داريم و كليه رشته هاى تحصيلى دانشگاه هاى افسرى ارتش مصوب وزارت علوم، تحقيقات و فناورى مى باشد در نتيجه آموزش عالى ما با علم روز دنيا پيش مى رود و در تعاملات بين ارتش و سپاه نيز با تعاملات بين دو ارگان سعى كرديم آموزش ها را بسيار جدى گرفته و حداكثر بهره بردارى را براى مدرن كردن اين آموزش ها انجام بدهيم و اگر امروزه آموزش مدرن و پيشرفته نباشد بهره دهى عملياتى نخواهد داشت.

*
باتوجه به شرايط موجود كه شيوه هاى آموزشى نيروهاى نظامى كشورها مطابق با زمان تغيير مى كند چه برنامه هايى براى تقويت بنيه علمى و آموزشى ارتش در دست اقدام داريد؟
**
با اعزام نيروها به خارج از كشور و پذيرش دانشجو از خارج تعاملات آموزشى با كشورهاى خارجى داريم در نتيجه سعى كرده ايم آموزش ها را در سطح علمى پيشرفته دنيا دنبال نماييم و اين تبادل دانشجويى كمك بسيار خوبى در آموزش و برنامه ريزى آموزشى به ما خواهد نمود. علاوه بر آن سعى شده از ساير وسايل ارتباطى در جهت به روز نگه داشتن آموزش ها در سطح ارتش استفاده نماييم.

*
در پايان چه بحثى در رابطه با دوران دفاع مقدس داريد؟
**
دوران جنگ تماماً از شروع تا انتها هر روز و هر صفحه اى از آن خاطره است ولى خاطره اصلى كه خيلى در ذهن من تأثير داشت در ابتداى جنگ عراق به تعدادى از شهرهاى مرزى مثل آبادان و خرمشهر حمله كرد و يكسرى از خانواده ها را از بين برد و خيلى ها را نيز سرگردان و بى خانمان كرد و چيزى كه براى بنده خيلى مهم بود كه هميشه به آن فكر مى كردم اين بود كه اين ظلم را خداوند چگونه جواب خواهد داد ولى خوشبختانه به مرور زمان به تمام سوالاتى كه در ذهنم بود پاسخ داده شد و عراقى كه در شروع جنگ با آن قدرت و هيبت به مردم بى دفاع ما ظلم كرد توسط همان نيروهايى كه به او دستور حمله به ما را داده بودند اولين بار به او حمله شد و سيستم دفاعى او را به طور كلى به هم ريختند. و در مرحله دوم كه به او حمله كردند سيستم حكومتى او را منحل نمودند و صدامى كه با قدرت و گستاخى جلو تلويزيون ظاهر شد و عهد نامه الجزاير را پاره كرد و به ايران حمله كرد همگى شاهد بوديم روزى فرا رسيد كه هر ساعتى از خانه اى به خانه ديگر در حركت بود تا به دست نيروهاى بيگانه نيفتد و عاقبت در يك زيرزمين پيدا شد كه با وضعيت فلاكت بارى زندگى مى كرد والان در دستان مردم عراق محاكمه خواهد شد. آرى نتيجه كسى كه ظلم مى كند به اين ترتيب است و ظلم هيچ گاه پايدار نخواهد ماند.

تنظيم: احمدمعمارى
ویژه نامه سروقامتان روزنامه جوان