fehrest

جنبش نرم افزاری دفاع مقدس و زنان فرهیخته

اسلام تئوری بزرگ آزاد زیستن و دستورالعمل جهانی درست زندگی كردن است و جامعه سازی و تمدن پردازی در كنار آموزه های دینی، رسالت بزرگی است كه حداقل در دوران كنونی كار و تلاش دقیق و عمیق و مستمر نظری و عملی می طلبد.

تلاش مهندسین جامعه نوین اسلامی و خبر همكاری و تعاون همه اندیشمندان مسلمان و نهادهای علمی و فرهنگی ثمر نخواهند داد. در این مقاله برآنیم كه ضمن بیان تاریخ درخشان علم و دانش پژوهی در جهان اسلام و تمدن اسلامی به تاریخچه جنبش نرم افزاری پرداخته و به این سوال كه جامعه پیشرفته و متمدن اسلامی در كنار زنان فرهیخته و ایثارگر دفاع مقدس به اوج عزت و كرامت در كنار جنبش نرم افزاری خواهد رسید.
در نهایت با بیان مباحث روز قرن بیستم یعنی قرن«ارتباطات الكترونیكی، اینترنت، ماهواره ها، دانشگاه مجازی و بالاخره دولت های الكترونیك بر ضرورت پیشرفت الكترونیكی و نرم افزاری دانشگاه ها به ویژه در اشاعه و نشر فرهنگ دفاع مقدس و شهید و شهادت می پردازیم و راهكار نیل به این هدف دست یافتنی را ارایه می دهیم.
برای ورود به بحث، ابتدای نگاهی به چیستی جنبش نرم افزاری و سپس ضمن بیان فرهنگ ایثار و شهادت به چگونگی انتشار الكترونیكی و اینترنتی آن كه حركت به سمت جنبش نرم افزاری از پایه های تولید علوم و فنون جدید می باشد. همچنین لزوم آگاهی زنان مسلمان بر این دانش و خصوصاً خانواده ایثارگران به این موضوع و به خاطر برقراری بیشتر با فرزندان نسل جدید جهت آگاهی ایشان از دفاع مقدس و چگونگی افتخارآفرینی رزمندگان اسلام و خانواده های صبورشان می پردازیم.
حال به این موضوع می پردازیم كه جنبش نرم افزاری چیست؟
ابتدا به بررسی و تحلیل مفردات این تركیب می پردازیم:
كمله «نرم افزار» در مقابل «سخت افزار» به كار می رود. این واژه ها پس از رایج شدن رایانه بر سر زبان ها افتاد. در علوم رایانه ای برای اجزای (phy sical) قابل لمس و عینی از كلمه «سخت افزار» استفاده می شود و برای امور (log ical) غیرقابل لمس و غیرفیزیكی كلمه «نرم افزار» به كار می رود.
در تركیب «جنبش نرم افزاری» و «تولید نرم افزار دینی» نرم افزار حالت واسطه ای دارد برای دستیابی به «سخت افزار» كه همان تمدن است.
حال به این نتیجه می رسیم كه تمدن همان تجسم عینی فرهنگ و آرمان ها و ارزش های جامعه است و به تعبیری، كالبد و شكل فیزیكی و عینی آن هاست.
پس این جنبش نرم افزاری فرآیندی است كه مدعی قدرت تمدن سازی است و قدرت مهندس تمدن اسلامی است. كه این وابسته نوعی بسترسازی و زمینه سازی است كه این مدعا جنبش و خیزش و نهضتی فراگیر را می طلبد و نه یك تلاش موضعی یا انفرادی ... و از این جا كاربرد واژه های «جنبش» و «نهضت» در آن تركیب ها معنی می یابد زیرا«جنبش نرم افزاری» لازمه یك خیزش جدید و فراخوانی عمومی در نسل آماده و آشنا به فرهنگ انقلاب می باشد.
راه های اساسی نیل بانوان مسلمان فرهیخته به جنبش نرم افزاری
۱) توجه به تاریخ و پیشینه اسلامی و این كه كشور ما مهد علم بوده است
۲) بسیج عمومی نخبگان و عالمان بانوان فرهیخته
۳) مجهز شدن به اینترنت، الكترونیك و I.T و اطلاعات مرتبط توسط بانوان
۴) تبادل اطلاعات به وسیله زبان بین المللی و تسلط بانوان به این زبان
۵) دولت الكترونیك E.G و داشتن جایگاه زنان به ویژه فرهیختگان زن دفاع مقدس در این كار
۶) شركت در كلاس هایی با همین موضوع برای یادگیری.
۱) توجه به تاریخ و پیشینه اسلامی برای خودباوری
ابتدا نگاهی به نظر اندیشمندان غربی بیندازیم: در كتاب «تمدن اسلامی و عرب» صفحه ۵۴۳ از قول موسیو«دولامبر» و كتاب معروفش با نام «تاریخ علم هیات» آمده است:
(
اگر در میان یونانیان، دو یا سه دانشمند در علم «هیات» دیده می شوند در میان مسلمین افراد بسیار دانشمند هیات یافت می شود و در علم شیمی، یك دانشمند هم در اروپا، در جهان اسلام، صدها از این قبیل اشخاص دیده می شوند.)
همین كه مسلمین پایه معلومات خود در علوم طبیعی را روی «تجربه» گذارند موجب شد كه تالیفات آن دقت و تازگی و ابتكار دیگری پیدا كند كه مانندش در تالیفات دیگر به چشم نمی خورد.
در نتیجه همین روش تجربی اعراب توانستند به اكتشافات مهمی نایل شوند و در مدت سه یا چهار قرن توانستند به اكتشافاتی نایل گردند كه یونانیان در زمانی به مراتب بیش از آن نتوانستند به كمتر از آن دست یابند. همین میراث علمی یونان بود كه چون به روسی ها منتقل گشت سال های زیادی نتوانستند از آن هیچ گونه استفاده ای ببرند، ولی هنگامی كه به دست مسلمین افتاد تحولی عظیم در آن ایجاد كرده و آن را به صورت دیگری به دست بازماندگان خود سپردند.
خدمتی كه مردان و زنان مسلمان به ترقی «علوم» كردند تنها به همان اكتشافات علمی ایشان نبود، بلكه با تاسیس مدارس و تالیف كتب علمی، سبب انتشار علم در سراسر جهان شدند و از این جهت، حق بزرگی به گردن داشته اند و ما به بركت مسلمین است كه توانسته ایم حتی از علوم قدمای یونان و روم اطلاع پیدا كنم و از زمان كنونی كه بگذریم، دانشگاه های ما همواره، نیازمند كتاب هایی بوده اند كه از زبان عربی به لاتین ترجمه شده است.
و باز با نگاهی به سایر متون و مطالب تاریخی در می یابیم كه مسلمین بسیار نواندیش، متفكر و پیشگام در علوم و فنون جدید بودند. لذا اولین زمینه فرهنگی نهضت نرم افزاری در دانشگاه باورهای ماست كه بخواهیم و انجام دهیم و خودمان را باور داشته باشیم و این مهم ترین زمینه های معنوی و روانی و فرهنگی جنبش نرم افزاری است.
۲) بسیج نخبگان و علما كه شامل بانوان مسلمان فرهیخته نیز می باشد.
با وحدت، همدلی و زمینه تاریخی و فرهنگی مناسب برای نیل به عالی ترین اهداف اسلامی اولاً وحدت حوزه و دانشگاه زمینه بسیار مناسبی است. ثانیاً خواست و حركت اندیشمندان و نخبگان، ثالثاً توجه به پژوهش و نوآوری و رابعاً بسیج همگانی خبرگان و مدیریت عالی بر دانشمندان، ركن ركین نهضت تولید علم و جنبش نرم افزاری است.
۳) مجهز شدن به رسانه های الكتریكی پیشرفته و به روز نمودن اساتید و دانشجویان فرهیخته زن در این خصوص
رهبر معظم انقلاب، كامپیوتر را در قرن ۲۱ مانند خط دانسته اند. با نگاهی به فرمایشات معظم له در خصوص رایانه و همچنین با توجه به این كه دنیا به سمت تجارت الكترونیك (Wto) دولت الكترونیكی می رود و در عرض چند ثانیه تبادل آخر یافته های علمی در سرتاسر جهان انجام می پذیرد، استفاده درست و به موقع و گسترده از اینترنت، سایت های اینترنتی، اینترنت پرسرعت (ADSL) به خصوص به تولید علم مجهز شدن به آخرین نوع های نرم افزاری و سخت افزاری اینترنتی می باشد كه البته در مبحث تخصصی خود جای بحث علمی تخصصی زیادی دارد كه به دلیل اطاله كلام به همین مقوله بسنده می كنم.
۴) تبادل اطلاعات به وسیله زبان بین المللی
برای تبادل اطلاعات در سطح بین الملل ما باید به زبان بین المللی مسلط باشیم. كسانی كه به مسایل علمی واقفند، هم چنان عالمان، نخبگان حوزه و دانشگاه باید به این زبان مسلط باشند، با توجه به پیشروی قوی تمدن ایران و پیشینه دینی- اسلامی این كشور منابع اطلاعاتی غنی آن، باعث تاسف است اگر این منابع و این اطلاعات فقط بر سطح جامعه اسلامی ایران باقی بماند و دیگران در اقصی نقاط جهان از این اطلاعات كه حتی می تواند باعث هدایت جهانیان شود بی بهره بمانند. به طور مثال اگر دانشجویان تصمیم به بحث از طریق رسانه الكتریكی بگیرند، می بینیم كه دانشجویان مسلمان ایرانی منابع بسیار كمی برای معرفی به دیگر افراد چه مسلمان و چه غیرمسلمان تمامی اطلاعات اگر در سایت (WEBLOG) ها موجود باشد به زبان فارسی است.
ولی به طور مثال دیگر كشورها برای ارتباط حرف های خود و درستی آن سایت ها و مطالب زیادی را به زبان انگلیسی(بین المللی) دارند كه سریع می توان با مراجعه به آن از فرهنگ، از دین، از چگونگی رفتار اجتماعی ایشان باخبر شد. در حالی كه كشور مسلمان ما ایران با تمام منابع غنی و پیشروی متمدن خود از این سایت هایی كه به زبان بین الملل است بی بهره است.
لازم است به نكته دیگری اشاره كنیم و آن ترجمه ناصحیح لغات انگلیسی است. لذا ما برای ترجمه درست مطالب خود به متخصصین در این امر نیازمندیم كه به اصطلاحات این زبان آشنایی كامل داشته باشد تا موجب كژتابی در فهم لغات نشود.هرچند متخصصینی در این امر داریم ولی به دلیل اهمیت ترجمه باید به توسعه و دسترسی سریع آن ها توجه ویژه نماییم. البته بانوان فرهیخته در امر ترجمه بسیار مسلط و اساتید دانشجویی ایثارگر توانا در این خصوص زیاد است.
۵ ) توجه بانوان و استادان فرهیخته به دولت الكترونیك
پدیده جهانی شدن را می توان از دو دیدگاه مورد بررسی قرار داد:
۱) فرهنگی؛
۲) اجتماعی
از لحاظ فرهنگی این پدیده می تواند تاثیر نادرستی بر فرهنگ و تمدن كشور عزیزمان بگذارد. از طرف دیگر با آگاهی زنان ایثارگر متخصص از این تهاجمات فرهنگی با توجه به تجربیات ایشان می توانند این تهاجات را خنثی كنند، به وسیله ساختن سایت هایی با مطالبی كه با این ضد فرهنگ ها مبارزه معكوس كند و به شبهات ایشان پاسخ دهد. با عنایت به روحیه مبارزه طلبی ایشان و خستگی ناپذیری و همچنین دشمن شناسی شان می توانند با مبارزه منفی در مقابل این پدیده شوم مقابله كنند و یا آن را هدایت كنند. بهتر است همین جا اشاره ای به دولت الكترونیك و ویژگی های آن بكنیم.
با مروری بر بحث می توان دریافت كه اگر از لحاظ فرهنگی ما بتوانیم بر نسل جدید تاثیر بگذاریم، جامعه كه خود اجتماعی بزرگ است می تواند جایگاهی برای تاثیرپذیری و بازتاب فعالیت های فرهنگی خوب باشد.پس با این هدف می توان اجتماعی سالم داشته باشیم. اجتماعی كه ان شاءالله هدفشان پیروی از خواسته های شهیدان است.
       
۶- برگزاری كلاس های آموزشی
ما می توانیم حتی برای استفاده از تجربیات همسران ایثارگران جهت ترویج فرهنگ در میان نسل حاضر و همچنین یادآوری مبارزات و افتخارآفرینی ایشان و برای این كه در بیان تجربیات و رهنمودهای ایشان دوگانگی به وجود نیاید، خود همسران ایثارگر جهت انتقال اطلاعات به وسیله اینترنت Weblog نویس كلاس هایی به مدت كوتاه آموزش داده شوند تا هم ایشان به علم روز آگاهی بیشتری پیدا كنند و هم نسل حاضر بتوانند با ایشان به صورت Online و زنده ارتباط برقرار كنند.
دولت الكترونیك و ویژگی های آن
دولت الكترونیك دولتی است كه اطلاع رسانی آن به صورت Online انجام می شود و هر زمان اطلاعات در اختیار مردم قرار می گیرد و از فناوری اطلاعات به منظور توزیع خدمات به صورت ۲۴ ساعته در شبانه روز بهره می جوید به عبارت دیگر دولتی است با بهبود كیفیت خدمات دولتی دارای سازمان مجازی و بدون ساختمان و به صورت دیجیتال است.
▪ EDI
و مصادیق در دولت الكترونیك
EDI
یكی از قسمت های مهم IT است. لازم است بدانیم كهIT از سه قسمت عمده به شرح ذیل تشكیل شده است:
۱- سیستم اطلاعات مدیریت
۲- هوش مصنوعی یا IT
۳- تبادل الكترونیكی داده ها EDI
برای آشنایی مختصر با EDI كه یك مفهوم در دولت الترونیك است و مصادیق آن تجارب الكترونیك، سفارشات الكترونیك و دولت الكترونیك می باشد كه بحث طولانی دارد و فقط برای نزدیك شدن به موضوع به بیان آن پرداختیم.
پس از این بیان كوتاه درباره دولت الكترونیك ارتباط مستقیم با تولید علم جنبش نرم افزاری دارد. برای نیل جامعه به ویژه زنان ایثارگر و دانشجویان شاهد و ایثارگر به این هدف عالی موارد ذیل هنوز انجام نشده است كه ضرورت دارد در جهت بهبود و به تبع نشر ارزش های ۸ سال دفاع مقدس به صورت الكترونیكی و در اسرع وقت انجام گیرد.
اهم این موارد به شرح ذیل است:
الف) تصویب قوانین: دولت باید قوانینی را برای حمایت از امنیت اطلاعات و حریم خصوصی مردم به تصویب برساند تا از اطلاعات مردم سوءاستفاده نشود. لذا باید مطمئن شد كه از اطلاعات مردم سوءاستفاده نمی شود. البته قوانینی كه ایثارگران به ویژه بانوان به صورت مساوی بتوانند ارایه اطلاعات كنند.
ب) ایجاد پرتال، در دانشگاه ها و شهرها: تمام دانشگاه ها و وزارتخانه ها و سازمان هایی كه می خواهند با دولت الكترونیك یا جهان الكترونیك تبادل اطلاعات كنند باید ۵ پرتال دولت متصل و یك سایت الكترونیكی در پرتال داشته باشند كه هنوز در كشور ما اجرا نشده است.البته در شهرستان های یزد، اصفهان، مشهد و آذربایجان شرقی و تهران زمینه این كار فراهم شده است كه اكثر اپراتورهای آن بانوان هستند.
چرا بحث دولت الكترونیك كرده ایم
در جهان امروز برای مدیریت و دانش، دیگر كار، سرمایه، تجهیزات و ماشین آلات، پول و زمین، منابع تولید دارایی نیستند. بلكه دانش و نیروی انسانی متفكر و ماهر جای عوامل مذكور را گرفته است. لذا با ایجاد دولت الكترونیك نه تنها عوامل فوق الذكر متحول می شوند، بلكه ساختار سازمانی نیز دگرگون شده و به صورت ساختار سخت درمی آید.
مرزها و واحدهای سازمانی كم رنگ می شوند. همه كارهای سازمان ها براساس فناوری اطلاعات اجرا می شوند. كاركنان كار خود را در خانه انجام می دهند. خلاقیت و نوآوری به مهم ترین وظیفه بدل می شود. سرعت و دقت در كار افزایش پیدا می كند و مدیر سازمان ها بدون وابسته با كاربران در ارتباط خواهند بود. زمان تصمیم گیری كاهش می یابد و بالاخره مدیریت جامعه بهبود پیدا می كند.
۷) دفاع مقدس، زنان فرهیخته و جنبش نرم افزاری و نشر الكترونیك
ناگزیر ابتدا به فرهنگ دفاع مقدس، ایثار، شهادت و لزوم نشر آن به صورت كوتاه اشاره می كنیم.
بانوان فرهیخته و ایثارگر از راه های ذیل می توانند به اشاعه فرهنگ دفاع مقدس بپردازند:
۱) كتاب،
۲) مطبوعات
۳) صدا و سیما
۴) سخنرانی
۵) همایش و...
ولی بهترین راه آن از طریق نشر الكترونیكی است و سایت های جهانی با زبان بین المللی است كه چنانچه دولت الكترونیكی در راستای جنبش نرم افزاری محقق شود، سرتاسر جهان از این فرهنگ غنی و ابتكارات، خلاقیت ها، استراتژی های جنگی و به ویژه رشادت ها، ایثار و شهادت و بالاخص خاطرات سرداران حماسه آفرین آشنا شد و پاسخ تمام چراها و سوالات مربوط به ۸ سال دفاع مقدس در كسری از ثانیه یا دقیقه داده می شود. دانشگاه ها در این امر مهم ركن اساسی می باشند.
مفهوم ایثار و ایثارگری از دیدگاه آیات و روایات
بی شك در جوامع جهان، چه مسلمان و چه غیرمسلمان بعضی از مفاهیم و كلمات از نوعی عظمت و احترام و قدرت برخوردار می باشند و از آن جمله واژه ها و مفاهیم ایثار و ایثارگری و شهادت و شهید است. این مفاهیم در نزد همه جهانیان مقامی بلند و منزلتی ارجمند دارد به همین لحاظ در همه جوامع ایثارگران با دیده احترام نگریسته می شوند ولی نزد پیروان قرآن به طور خاص به این مفاهیم توجه كرده است. به طوری كه به صورت یك فرهنگ درمی آید كه نمونه این ایثارگری ها و شهادت ها را می توان در فرهنگ غنی عاشورا و در صدر اسلام به خوبی مشاهده كرد و در عصر حاضر نیز دفاع مقدس فرزندان ایران نمونه بارز فرهنگ شهادت و ایثارگری است. قرآن كریم بیشترین ارج را برای كسانی كه خود را فدای دین می كنند و از جان و مال خویش می گذرند می داند. از جمله در آیه «ولا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون...» بدین ترتیب خداوند كسانی را كه در راه او كشته می شوند را اصلاً مرده نمی پندارد و می فرماید آنان در نزد پروردگارشان روزی می خورند.
چون از ایثار و ایثارگری سخن به میان آمد، بانوان ایثارگر و فرهیخته باید به مفهوم ایثار هم به شرح ذیل توجه نمایند زیرا در دیدگاه، فرهنگ و ذهنیات ایشان تأثیر بسزایی دارد...
معنا و مفهوم ایثار
ایثار در لغت به معنای برگزیدن، عطا كردن، غرض دیگران را بر غرض خویش مقدم داشتن، برگزیدن به معنی منفعت غیر را بر مصلحت خود مقدم داشتن و این كمال درجه شهادت است، دیگری را در رساندن به منفعت و دفع مضرت به خود مقدم داشتن و آن نهایت برادری است.
ایثار در اصطلاح داشتن اخلاق دومین نوع از انواع است كه تحت فضیلت «سخا» قرار دارد.
]
سخا[ و مراد از آن، آن است كه انسان از آنچه خود بدان نیاز دارد، جوانمردانه بگذرد و آن را به دیگری كه بدان نیازمند است ببخشد و این گذشتن و بخشیدن كه همانا دیگری را به خود برگزیدن است، ملكه نفس آدمی می گردد.
در اخلاق ناصری راجع به ایثار آمده است:
«
ایثار آن بود كه بر نفس آسان باشد از سر مایحتاجی كه به خاصه او تعلق داشته بود و برخاستن و بذل كردن در وجه كسی كه استحقاق آن او را ثابت بود
با توجه به معنای ایثار، كه یك واژه عام است و در همه مكتب ها و فرهنگ ها وجود دارد ولی در اسلام مفهوم آن از یك برتری خاصی برخوردار است وهر تلاش، فداكاری، بخشش و جایگزینی را ایثار نمی گویند. بلكه ایثار در اسلام دارای پیش زمینه ای چون اخلاص و در راه خدا بودن دارد. ایثار بیانگر رشد و معرفت انسانی است و این موقعی است كه انسان به یك تكامل روحی دسترسی پیدا كند.
●●
نتیجه
تاریخ از دیرباز ایران اسلامی منشأ تولید علم بوده است در جهان كنونی قرن ۲۱ با توجه به چشم انداز ۲۰ ساله و رهنمودهای مقام معظم رهبری بالاخص خیزش اندیشمندان و فرهیختگان و اساتید فرهیخته و ایثارگر برای رسیدن به قله های علمی از طرق مهم مانند:
توجه به تاریخ و پیشینه
بسیج عمومی نخبگان و اندیشمندان فرهیخته زن
مجهز شدن به Internet و IT و ADST و...
تبادل اطلاعات به وسیله زبان بین المللی كه بانوان مسلط ترند
دولت الكترونیك و خیزش بانوان فرهیخته برای به دست گرفتن این كار مهم می توانیم به اهداف جنبش نرم افزاری و چشم انداز ۲۰ ساله نزدیك شویم. اما مهم ترین آن ها دولت الكترونیك است كه به تبع آن دفاع الكترونیك و نشر ارزش های دفاع مقدس، ایثار و شهادت از طریق شبكه های جهانی قابل ارسال، حفظ اشاعه بهبود و بهینه سازی است.
       
   
   
           
خبرگزاری فارس