fehrest

تشابهات دفاع مقدس ایران ولبنان

مقاومت پیروزمندانه ملت مسلمان و انقلابی ایران در برابر تجاوز رژیم بعث عراق، به حق عنوان دفاع مقدس را به خود اختصاص داد. اگر تجاوز و جنگ ۳۳ روزه رژیم صهیونیستی علیه حزب الله لبنان را که این رژیم به نیابت از آمریکا انجام داد، در راستای مبارزه با انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی قلمداد کنیم، حق این است که از مقاومت حزب الله و ملت لبنان در برابر تجاوز همه جانبه رژیم صهیونیستی، به عنوان دفاع مقدس ثانی یاد کنیم.

این نامگذاری که با واقعیت انطباق دارد، ضرورت بررسی تطبیقی و برجسته سازی وجوه تشابه میان دو دفاع مقدس را ضروری می نماید. بررسی اولیه از وجوه تشابه زیر حکایت دارد:
۱) مقابله حق و باطل
در هر دو دفاع مقدس، رویارویی حق و باطل شکل گرفت.
در دنیا، جنگ های مختلفی رخ داده و تاریخ بشر با جنگ مانوس است. اما در بسیاری از جنگ ها، با توجه به معیارها و ملاک های حق و باطل، نمی توان یک جبهه را طرفدار حق و جبهه دیگر را طرفدار باطل معرفی کرد، لکن در این دو دفاع مقدس، براساس معیارها و ملاک ها، به قطع می توان بر این نکته تاکید کرد که در هر یک، رویارویی حق و باطل رخ داد. در جنگ هشت ساله، اسلام ناب در برابر کفر قرار داشت و در جنگ ۳۳ روزه نیز جنگ، در واقع جنگ کفر با اسلام ناب بود. صدام جنگ علیه جمهوری اسلامی را به نیابت از قدرت های جهانی و با هدف شکست دادن انقلاب اسلامی آغاز کرد. انقلابی که به انقلاب «الله اکبر» معروف بود و به تعبیر حضرت امام(ره) قیام ملت ایران، «قیام لله» و برای «اقامه حق» بود. «حق خواهی»، «حق طلبی»، «عدالت خواهی»، «آزادی خواهی»، «ظلم ستیزی» و در نهایت «تجدید حیات اسلامی» و جهت گیری به سمت احیای ارزش ها و فضیلت ها، از ویژگی های برجسته انقلاب اسلامی بود. استکبار به دلیل وحشت و نگرانی از احیای چنین ارزش هایی بود که جنگ علیه ایران را به راه انداخت.
حزب الله لبنان، محصول انقلاب اسلامی و در واقع تداوم انقلاب اسلامی و عقبه استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است. جریان مقاومت اسلامی در جنوب لبنان، نام حزب الله را از آن جهت برای خود برگزید که هدفی جز «قیام لله» و «اقامه حق» و تامین منافع امت اسلامی و در راس آن منافع شیعیان جنوب لبنان، از طریق مقابله با تجاوزات صهیونیست ها برای خود تعریف نمی کرد. در جنگ ۳۳ روزه، رژیم صهیونیستی با صراحت، نابودی حزب الله، یعنی نابودی جبهه حق در لبنان را به عنوان هدف اصلی و کوتاه مدت جنگ اعلان کرد.
۲) نابرابری دو جبهه
نابرابری دو جبهه در هر یک از دو دفاع مقدس به خوبی مشهود است. در دفاع مقدس ملت ایران، در یک طرف ملت مسلمان و انقلابی ایران قرار داشت و در طرف دیگر، رژیم بعث عراق با حمایت های گسترده، کشورهای منطقه، قدرت های جهانی و سازمان های بین المللی که هر کدام به نوعی صدام را یاری می کردند. در دفاع مقدس ملت لبنان نیز یک طرف لبنان و به ویژه حزب الله محاصره شده، و در طرف دیگر، رژیم صهیونیستی که از حمایت های منطقه ای و بین المللی برخوردار بود و قدرت های جهانی به ویژه آمریکا و انگلیس خود را در کنار رژیم صهیونیستی قرار دادند و علاوه بر حمایت های مادی و معنوی، شورای امنیت سازمان ملل را به عنوان ابزاری در راستای تامین منافع این رژیم در جنگ به کار گرفتند.
۳) اطمینان متجاوزین به پیروزی
در هر دو دفاع مقدس، جنگ را جبهه باطل آغاز کرد و جبهه حق به مقاومت دست زد. یکی از وجوه تشابه در این دو دفاع مقدس، اطمینان قاطعی بود که متجاوزین نسبت به پیروزی خود علیه جبهه حق داشتند. صدام خود را پیروز یک ماهه جنگی می دانست که از زمین، هوا و دریا علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد. حمایت های کشورهای منطقه، قدرت های بین المللی و سازمان های جهانی از عراق از یک سو، ضعف نیروهای مسلح و بی ثباتی در ایران از دیگر سوی، مولفه های اطمینان بخش برای پیروزی عراق در جنگ به حساب می آمد. رژیم صهیونیستی نیز پیروزی قاطع یک هفته ای علیه لبنان با نابودی حزب الله را به صورت قطعی پیش بینی کرده بود.
۴) پیروزی باورنکردنی جبهه حق
در هر دو دفاع مقدس، با وجود نابرابری های قابل توجه، در نهایت این جبهه های حق بود که پیروزی را تحت عنایت الهی نصیب خود ساخت. این پیروزی های معجزه آسا که نصیب ملت ایران و ملت لبنان علیه متجاوزین گشت، دلیل قاطعی بر رویارویی حق و باطل در این دو جنگ می باشد. خداوند تبارک و تعالی وعده پیروزی و نصرت را به مجاهدین در راه خود داده است. نصرت الهی در این دو دفاع مقدس مشهود بود و اگر نبود امدادهای غیبی و عنایات الهی، سرنوشت این دو جنگ چیز دیگری بود.
۵) پیامدهای بزرگ
آخرین وجه تشابه میان دو دفاع مقدس را می توان در پیامدهای آن خلاصه نمود. دفاع مقدس ملت مسلمان و انقلابی ایران، آثار و برکات بسیار مثبتی را به دنبال داشت. بیداری اسلامی در سطح جهان و پیشرفت های علمی و فنی در حوزه داخلی مبتنی بر اعتماد به نفس و خودباوری از جمله مهمترین دستاوردهای دفاع مقدس اول است. به طور قطع دفاع مقدس ملت لبنان و حزب الله که بهتر است از این پس از آن به عنوان دفاع مقدس ثانی یاد کنیم، به عنوان نقطه عطفی در تحولات منطقه، دارای پیامدهای بسیار مثبت و فراوان خواهد بود. این دفاع مقدس، هیمنه ارتش رژیم صهیونیستی را که به ارتش شکست ناپذیر شهرت یافته بود، درهم ریخت و ذهنیت جهان اسلام و به ویژه جهان عرب را نسبت به مبارزه با رژیم صهیونیستی متحول ساخت. تغیرات ذهنی مذکور نسبت به رژیم صهیونیستی به طور قطع پیامدهای مثبتی را برای مسلمانان به دنبال خواهد داشت.
       
   
   
دکتر یدالله جوانی    
سایت بصیرت