fehrest

جنگ شهرها 01

صدام از روز اول يورش وحشيانه به ايران، جنگ همه جانبه‌ايي راآغاز كرد. جنگ شهرها بخشي از جنايات صدام است. ارتش عراق روزانه با موشك باران، بمباران و توپخانه دوربرد، شهرها و روستاهاي ايران را مورد هدف قرار مي‌داد.

اين حملات وقتي ارتش عراق در جبهه‌ها از رزمندگان اسلام شكست مي‌خورد شدت بيشتري به خود مي‌گرفت. تا بهمن‌ ماه 1362 ايران از حمله به شهرهاي عراق خودداري مي‌كرد و جواب حملات ارتش عراق به شهرهاي ايران را در جبهه‌ها مي‌داد. ايران در چند نوبت اعلام كرد حمله به شهرها و روستا و مردم بي‌دفاع خلاف قوانين اسلامي و بين‌المللي است. ولي فرماندهان ارتش عراق كمترين توجهي به هشدارهاي ايران كه تمركز جنگ در جبهه‌ها بود، نكردند و اين باور را داشتند كه ايران توانايي جنگ شهرها را ندارد.
در 22 بهمن 1362 ارتش عراق با حمله موشكي به شهر قهرمان دزفول صدها تن از هموطنان ما را به خاك و خون ‌كشيد. فرماندهان ايران به ساكنان هفت شهر عراق اعلام كردند، شهرهاي خود را خالي كنند و 24 ساعت بعد با آتش توپخانه اين شهرها را به ويرانه‌ايي تبديل كردند.
صدام كه انتظار چنين حمله بزرگي را از سوي ايران نداشت، دستور حمله به شهرهاي ايلام، اسلام آباد غرب، گيلان غرب، مسجد سليمان، انديمشك، بهبهان و ... را صادر كرد. وقتي فرماندهان ايران اين شرايط را ديدند به مردم عراق اعلام كردند، فقط شهرهاي كربلا، نجف، كاظمين و سامراء امن هستند و از آنها خواستند به اين شهرها پناه ببرند. سربازان عراقي به دستور فرماندهان خود تلاش كردند مانع از خروج مردم از شهرهاي غير امن عراق شوند ولي موفق نشدند. وقتي صدام مشاهده ‌كرد شهر بصره و ساير شهرهاي عراق در آتش قهر مقدس رزمندگان اسلام شعله‌ور است، با دروغ و نيرنگ اعلام كرد به خواسته‌ي رجوي سركرده گروهك منافقين جنگ شهرها را قطع مي‌‌‌كند.
در دور جديد جنگ شهرها در اسفند ماه 1363 ارتش عراق كه از جبران شكست‌هاي خود در جبهه‌ها نااميد شده بود دوباره رو به جنگ شهرها آورد. ايران اعلام كرد اگر عراق جنگ شهرها را متوقف نكند بغداد را با موشك مورد حمله قرار خواهد داد. صدام و حاميانش اين ادعاي ايران را يك بلوف نظامي قلمداد كردند و به حملات كور خود با موشك‌هاي اهدايي اروپا بر عليه مردم كوچه و خيابان ادامه دادند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اعلام ‌‌‌كرد با موشك‌هاي ساخت ايران بغداد را خواهد زد.
اولين موشك شليك شده توسط ايران، بانك 18 طبقه رافدين را در بغداد مورد هدف قرارداد. دومين موشك در باشگاه افسران ارتش عراق در بغداد فرود آمد و حدود 200 نفر از فرماندهان عراقي را به هلاكت ‌رساند.
بعد از اين حملات دنيا به بهت فرو رفت و سكوت سنگيني بر اردوگاه شيطان حاكم ‌شد. ادامه حملات موشكي ايران به بغداد باعث ‌شد صدام از بغداد فرار كند و به سامراء‌ يكي از شهرهاي امن كه از سوي فرماندهان ايراني اعلام شده بود؛ برود. حملات موشكي ايران به بغداد براي حاميان صدام خيلي نگران كننده بود و به عنوان يك سلاح بازدارنده مانع از حمله عراق به شهرهاي ايران مي‌شد. متحدان عراق با همكاري هم موشك‌هاي دوربرد در اختيار اين كشور قرار دادند و عراق در بهار 1367 با اين موشك‌ها شهرهاي تهران، اصفهان و قم را مورد حمله قرار‌داد. حملات عراق به شهرهاي ايران، بيشتر متوجه مردم عادي بود تا مراكز نظامي. همزمان با اين حملات كارشناسان نظامي آمريكايي و اروپايي ديواره‌ي دفاعي الكترونيكي دور تا دور بغداد قرار دادند و اعلام كردند: بعد از اين موشك‌ها و هواپيماهاي جنگنده ايراني قادر نيستند به آسمان بغداد نفوذ كنند. در كمال ناباوري هواپيماهاي ايران در ارتفاع پايين از اين ديواره عبور كردند و بغداد را بمباران كردند. خبرگزاري‌هاي دنيا اعلام كردند: بغداد در نتيجه موشك باران و بمب باران ايران به شهر ارواح تبديل شده است. صدام و حاميان او كه مي‌ديدند هيچ چيز جلودار حملات كوبنده ايران نيست، وحشيانه و بي‌هدف شهرهاي تهران، اصفهان، قم، شهركرد، همدان، دزفول، بروجرد، كرمانشاه، صائن دژ، اروميه و مياندوآب را مورد حملات موشكي و هوايي قرار دادند. و بسياري از هموطنان ما را به خاك و خون كشيدند.
ايران در جواب اين حملات مراكز اقتصادي و نظامي را در بغداد و ده شهر ديگر مورد حمله قرار دادو در جبهه‌هاي جنگ هم با عمليات بيت المقدس 4 و با رمز يا ابا عبدالله الحسين (ع)در استان سليمانيه عراق ضربات مهلكي به عراق وارد كرد و چند قله مهم رادرخاك عراق فتح نمود. اقدامات همزمان و مقتدرانه ايران در جبهه‌ها و جنگ شهرها موجب بازداشتن عراقي‌ها از ادامه جنگ شهرها شد.
 
منبع: كتاب زنگ تاريخ تأليف علي اكبر رئيسي