علی هاشمی

حاج على هاشمى از مردان قبیله آفتاب بود كه در دوران ظلم ستمشاهى با افكار سبز و روشن اسلام پیوندى عاشقانه داشت و در آن روزهاى غیر خدایى ارتباط تنگاتنگ خویش را با كوثر زلال وحى حفظ مى‌نمود و در درس اخلاق و معاد كلام خدا را تفسیر مى‌كرد. موذن و مرید مسجد بود. در اوایل انقلاب با تكیه بر مطالعات عمیق و آگاهى‌هاى خود در بحثهاى گروهكهاى مختلف شركت مى‌نمود و با بحثهاى منطقى آنان را به تسلیم وامى‌داشت. وى از همان ابتدا عاشق و دلباخته حضرت امام (ره) و پیشتاز مبارزه و انقلاب بود. او كه در شقایقزار خاطراتش حس مى‌كرد انقلاب علاوه بر دارائى‌هاى ذهنى، منطق و ایده و نیرو لازم دارد. به همراه شهید حسین علم‌الهدى، نظر آقایى و دیگران بسیج و سپاه را پایه گذارى كردند. زندگى در جنگ مرحله نوینى از دوران پرتلاطم حضور جسمانى حاج على در دنیاى خاكى بود. اوج ایثار و رشادت او در شناسایى‌هایش نهفته بود. تمام طرح‌هاى عملیاتیش را با تعداد اندكى نیرو با موفقیت به انجام مى‌رساند. با گسترش محورهاى عملیاتى، حاج على محور حمیدیه را تبدیل به تیپ كرد و نامش را تیپ 37 نور گذاشت. پس از عملیات بیت‌المقدس، سپاه بستان و هویزه را تشكیل داد. ایجاد پاسگاههاى مرزى و مسئولیت پدافندى كل منطقه از اقدامات دیگر او بود. وى پس از تشكیل قرارگاه نصرت و طرح كلى عملیات خیبر، مسئول سپاه ششم امام جعفر صادق (ع) شد كه حاصلش 13 یگان رزمى و پشتیبانى در استان خونرنگ خوزستان بود.

برگرفته از کتاب: شهیدان

سردار علی هاشمی

نام شهید علی هاشمی با قرارگاه نصرت و تلاشهای شبانه روزی وی در منطقه هورالهویزه جهت انجام عملیات خیبر و بدر گره خورده است. سردار علی هاشمی یکی از فرماندهان سپاه در منطقه جبهه جنوب در استان خوزستان بود که از ابتدای جنگ حضور فعالی داشت و به ویژه در زمانی که جنگ در جبهه سوسنگرد شدت داشت وی در آن منطقه فعال بود اما نام شهید علی هاشمی با قرارگاه نصرت و تلاشهای شبانه روزی و گروه وی برای بررسی منطقه هورالهویزه جهت انجام عملیات خیبر و بدر گره خورده است. 

شهید علی هاشمی در دوران دفاع مقدس توانست قرارگاه نصرت را در منطقه هورالهویزه راه اندازی کند و با مطالعات و تحقیقاتی که از این منطقه داشت شرایطی را فراهم کرد که پس از چند عملیات ناموفقی که ایران در جبهه داشت شرایط جبهه ها را به نفع کشور تغییر دهد و در این زمان سپاه به این نتیجه رسید که می تواند از منطقه هورالهویزه عملیاتی را به سمت مواضع ارتش بعثی برای تصرف جاده اماره- بصره انجام دهد و منطقه وسیعی را به تصرف دربیاورد تا از این طریق فشار بر ارتش عراق افزایش یابد.

در شرایطی که عملیاتهای نظامی ایران به بن بست رسیده بود قرارگاه نصرت توانست منطقه هورالهویزه و جزایر مجنون را برای عملیات آماده کند.

شهید علی هاشمی و همراهانش در قرارگاه نصرت کار بزرگی را انجام دادند و یکی از عملیاتهای بزرگ جنگ در سوم اسفند سال 62 در این منطقه به اجرا در آمد که نام "خیبر" را به خود گرفت و در سال بعد (63) نیز عملیات دیگری در این منطقه به نام"بدر" انجام شد.

در واقع یکی از جبهه های فعال عملیاتی ایران علیه رژیم بعث عراق منطقه هورالهویزه بود که شهید علی هاشمی آن را طراحی کرد.

در روزهای آخر جنگ ارتش عراق حملات خود را به جبهه های ایران آغاز کرد و در پی حمله ای که عراق در پشت قرارگاه نصرت داشت شهید علی هاشمی و تعدادی از دوستانش به این منطقه عزیمت کردند و ظاهرا در داخل هور مورد اصابت آتش دشمن قرار گرفته و در خود هور به شهادت می رسند و حالا پس از 22 سال بقایای پیکر مطهر ایشان به همراه تعدادی دیگر از شهدا به میهن بازگشته است.

شهید علی هاشمی یکی از برادران عرب زبان خوزستانی ما بود که همه خانواده ایشان در خدمت انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی تلاشهای بسیار داشتند و نام علی هاشمی برای همیشه به عنوان یکی از چهره های شاخص در میان سرداران دفاع مقدس به یادگار خواهد ماند.

علت عدم معرفی سردار علی هاشمی طی سالهای پس از جنگ این است که: تا سالیان درازی که صدام بر مسند قدرت بود انتظار داشتیم که علی هاشمی زنده از چنگال رژیم بعث عراق آزاد شود چون مشخص نبود که پس از مفقود شدن چه سرنوشتی را پیدا کرده است.

ابهام در مورد شهادت یا زنده بودن علی هاشمی باعث شد که خانواده ایشان و هم سپاه علاقه ای به مطرح کردن ایشان نداشته باشند تا در صورت زنده بودن رژیم بعث عراق مانع آزادی وی نشود و یا با طرح شهادت وی در صورت زنده بودن صدام او را به شهادت نرساند. اما پس از سقوط رژیم بعث عراق و در پی تفحصهایی که انجام شد احتمال شهادت علی هاشمی قوت گرفت.

به نقل از: سردار دکتر علایی